26 Mart 2018 Pazartesi

Hisse senedine değer biçmek çok değerli bir konu.
Çünkü kazanç&vade durumunuzu maksimum seviyede tutar.
Fakat ky cı çok heyecanlı,heyecanlı olmak güzeldir Fakat bilinçsizce abartılı haber akışları sizi paniğe sevk eder.
Şimdi bir örnekle daha net konuşalım;

Örneğin bir şirket seçelim bu şirket 5TL olsun ve bu şirketin bir yatırım hikayesi olsun ve twitter da forumlarda millet müthiş abartıyor bu şirket 100 TL  olacak bu şirket şöyle olacak vs vs.
Ama şirketin faliyet raporunu okumuyor şirket yatırım yapıyor evet ama şirket verdiği bilgilere dayanarak aslında şirket meğer 3 yıl sonra 15-20olacak.
Burda ky 100 70 tl olacak gibi fazla iyimser rakamlara aldanarak hissenin 3 yıl sonra gelecek rakamını satın alıyor.
Ve burda piyasanın gerçek değerleme yapan yatırımcıları satış yapıyor yaw zaten şirket 3 yıl sonra 15-20tl olacaktı ben bunu satayım diyor hopp hisse aşağı ve onun bunun ağzıyla yatırım yapan kişi gelecekteki degeri satın alıyor yada onun yarısını satın alıyor ve kitleniyor.
Sonra şöyle böyle isyan vs.

Mesela Brisa dan örnek verelim.
Yatırımın nekadar olacağı nezamn nekadar Ciro geleceği belliydi ve hisse 5-6 yıl sonra gelecek rakamı yarı fiyatında usta yatırımcılar sattı.
2015 yılına gidelim hisse 11-10 tl ve şirket 5 6 yıl sonra 20 tl olacak ozamn ben 100% kazanç için neden 5 6 yıl bekliyeyim diye satışa geçti.
Ben 5 6 yılda en az 3-4 kat olan hisseyi alırım, niye gideyim %100 yapcak şirketi alayım ki ,gelsin 5 6 7 TL lere ozamn toplarım. Ni tekim de brisa 5.90 tl ye kadar geldi ve vadede kısaldı, ben o süreçte 6.25 den şirketi olumlu buldum.
Tabi burda lanet okuyanlar 9 10 tl gibi yüksek rakamlardan alanlar.
Aynı durum aselsanada oldu tam bilemiyecegim ama şirketin 2 yıl sonraki fiyatını satın aldılar mesela.
47 tl lerde sert düşüş yaşadı.
Şirket güzel evladiyelik evet mükemmel ama gelecek yıl fiyatlarını satın aldığı için umutsuzluk hakim yatırımcısında brisa asels da bu durum hakim.
Bunun tek sebebi şirkete değer
biçememektir.

Sasa analizimde örnekler anlaşılır şekilde, ordan kopya çekebilirsiniz.
Bir şirkete ucuz yada pahalı diyebilmek için şirketin gelecekteki kârını bulmak gerekir.
Bi başka örnek verelim bir hisse 4 yıl sonra 40 TL olacaksa sen şimdi 25 30 tl ye alirmisin alırsan sınırlı bir kazanç için 4 yıl beklersin. Özetle durum bu ve buna benzer.
İyide almasak hisse giderse senin dediğin olmazsa diyebilirsiniz, bizim taktiğimiz şudur; bu tarz bir hisseye KADEMELİ alım yaparak aşağı ve yukarı hareketleri hedge etmiş oluruz.
Ne diyoruz "ne alırsan al kademeli al"
Kademeli almanızın Türkçesi "Yukarı giderse mal var aşağı gelirse para var"
DEĞER BİÇ ,KADEMELİ BAM BAM BAM.
Bizim taktiğimiz bu. Bilen bilir...

Fakat bu degerlemeyi yapmayan yatırımcı şirketin 1-2 bazen 3 yıl sonra olacak fiyatını satın alıyor kazancı sınırlıyor, Ve gardı düşüyor soğuyor, bide o coşku gazla barutu da bittiyse eyvah eyvah küfürler gırla...
Ama şirket sana herşeyini açmış sana  söylüyor sen ise piyasanın gazına geliyorsun ve ters köşeye düşüncede suçlayacak adam arıyorsun.
Unutmayın başarısız insanlar devamlı mazeret üretir ve suçu başkasının üstüne atar.

Arkadaşlar yatırım yaparken şirkete değer biçmebilmek için mutlaka şirket raporlarını okumalısınız.
Sasa analizini yaptık şirket 2021 deki cirosunu bizle paylaştı ve biz bu cirodan ortalama net kârını bulduk ve bu şirket bu kâr ile kaç TL olurunu hesapladık.
Tabi çıkan sonuç 29 TL ama bu alt sınır.
Hisse ozamn 33 TL de olabilir 35 TL de olabilir, Dolar$ artar başka fiyatlar konuşuruz.
Veya şöyle bir durumda olabilir Ozamn o Ciro yakalanır o kârlar elde edilir ve şirket yeni hedefler koyar ve FK daha yüksek olur ozamn dahada farklı fiyatlar konuşuruz.
İşte bunların hepsi şirket raporlarını takip etmekten geçer.
Tabi bunlar şirketin koyduğu hedeflerden yola çıkarak bi değerleme yapıyoruz.
Bi kriz olur başka şeyler gündeme gelir.
O nedenle şirkete güven duymalisiniz bu şirket bu yatırımları yapar para kazanır kardeşim demelisiniz. Ve bunu diyorsanız  diyebiliyorsanız ozamn yatırım yapın.

Unutmayın hiçbir kurumsal şirket spor olsun diye yatırım yapmaz...

6 yorum:

  1. Çok teşekkürler Kamuran Ağabey. Burada bence değindiğin en önemli 2 nokta; doğru şirkette "Yukarı giderse mal var aşağı gelirse para var" ve "başarısız insanlar devamlı mazeret üretir ve suçu başkasının üstüne atar."... :)

    Toplumumuzun olduğu gibi, borsada işlem yapan, ancak henüz yatırımcı olamamış kişilerin genel davranışı okuyup araştırmamak olduğu için, bilançoları didik didik okumadıkça, piyasa hareketlerini anlayamamaya devam edecek çoğu kişi... :)

    YanıtlaSil
  2. Guzel olmus eline saglik

    YanıtlaSil
  3. Nekadar güzel uyarıcı bir açıklama Tebrikler Kamuran kardeş benim yaşım 71 de onun için. 😊

    YanıtlaSil